Kako organizirati kuhinju – donosimo pregled 16 kategorija alata i dodataka koje morate imati

Bez alata nema zanata. U kuhinji je bez pomoćnog pribora gotovo nemoguće pripremati jela, guštati u samoj pripremi, posuđem za posluživanje zadiviti goste – a ponekad i samog domaćina.

Kako organizirati kuhinju, alati i dodaci koje morate imati

Osim toga, pribor treba znati pravilno koristiti da bi se maksimalno povećala njegova učinkovitost, a da se ne spomene i cijela plejada tehnika i načina pripreme. Odabiru alata treba pristupiti polako, razmišljajući o stvarnoj uporabnoj vrijednosti, te vodeći se načelom da kvalitetniji pribor doduše košta više, ali traje dulje i njime brže obavljamo posao.

Dakle, pročitajte naš vodič i doznajte kako organizirati kuhinju.


1. Pribor za kuhanje – Različite hvataljke, kuhače, pjenjače, špatule

Načelno,trebalo bi imati po dvije drvene kuhače različitih dimenzija, bitno je da dobro leže u ruci. One izrađene od bambusa dodatno se izdvajaju kvalitetom.

Razne hvataljke, pjenjače, kaciole mogu biti od bambusa ili drveta, metalne ili do silikona

Zatim, lopaticu za okretanje namirnica i to jednu od tvrde plastične mase za rad u teflonskom suđu, te od metala za drugu vrstu posuđa i više temperature, šeflje/kaciole u dvije veličine (hrvatski kutlača, zaimača), špatulu za umiješavanje sastojaka, drvenu i metalnu hvataljku koja se često koristi za okretanje mesa u tavi.

Pjenjaču u dvije veličine kojom ćemo tući jaja, slatko vrhnje i pripremati kreme. Prilikom odabira treba staviti naglasak na trajnost te treba paziti da materijal alata nije podložan hrđanju i oksidaciji.


2. Daska za rezanje

Daska za rezanje treba biti velika da bi se na njoj moglo nesmetano lupati, rezati i lupkati, pazeći pritom da ne slomimo niti odrežemo dijelove ruke. Danas na tržištu postoje razne PVC i drvene daske. Često su male ili su pak nedovoljne debljine. Ukoliko se radi o drvetu najčešće nalazimo prešanu ivericu. Svakako vam preporučujemo da nabavite jednu deblju drvenu dasku koja je kraljica svake kuhinje.

Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni daske i redovito ju prati, jer se u zarezima uvijek nakupljaju bakterije – posebno su zanimljive daske od keroka koje imaju na sebi antibakterijski premaz.

Daska za rezanje može biti od drveta, keroka, pvc-a
Ako koristite drvenu dasku, pokušajte naći onu koja je deblja i od masivnijeg kuhanog drveta poput bukve


3. Gulilice i rezalice

Obavezan pomoćni alat koji noćnu moru guljenja povrća pretvara u rutinski posao. Na gulilicu za povrće, koja se najčešće koristi za krumpire, ne treba štedjeti novac – treba odabrati onu koja je od inoksa ili aluminija, koja ima čim širu oštricu, a valja pripaziti i je li za ljevake ili dešnjake.

Gulilice su odličan pomoćnik za povrće i voće

Plastične inačice nerijetko brzo zahrđaju ili puknu, pa se opet u kritičnom trenutku moramo vratiti nožu.

Posebno je korisna gulilica za agrume (eng. peeler) (limune, naranče i slično) kojom koru gulimo u toliko tankom sloju da na njoj nema nepoželjnoga bijelog (unutarnjeg) sloja kore koji je oporog okusa.

Za guljenje kore limuna može poslužiti i osnovna gulilica, ali specijalizirana je pravi spas jer ujedno skida koru u uskim trakama.

4. Cjediljke i mjerači

Postoji cijeli niz mjerača ili menzura, cjedila i srodnih alata.

Menzure, odnosno mjerila, treba birati tako da mogu poslužiti za više vrsta namirnica – od tekućina do brašna, šećera, riže i slično. Trebala bi biti od stakla ili od materijala koji je otporan na habanje, odnosno grecanje, jer menzura bez podjela nije od neke koristi.

Kuhinjska menzura
Kuhinjska menzura se primarno koristi za mjerenje tekućina, dobro bi bilo da ima metričke standardne mjere ali i američke/engleske kako bi lakše vršili konverzije u receptima

Cjedila koristimo za odvajanje krupnih sastojaka od tekućine, a minimalno trebamo dva cjedila – s krupnijim i sa finim sitom.

Idealno bi bilo koristiti profesionalni “colander” s metalnom mrežicom. Za lako i brzo odvajanje masnoća iz tekućine (primjerice juhe i sokovi od pečenja) koristi se odvajač masti – lončić s istočnim lijevkom pozicioniranim blizu dna lončića. Laganim istakanjem masnoća će ostati u posudi, jer se skupila na površini.

Cjedilo za sok može biti i od tvrđe plastike, poželjno s dvije veličine cjedila.

Pasirka je neizbježna za pasiranje povrća i nužna kod izrade njoka. Prilikom odabira treba posvetiti pažnju na tvrdoću materijala same pasirke.

Kuhinjska vaga mora biti u stanju mjeriti vrlo male količine kao i velike. Danas su dostupne digitalne vage koje su baždarene do dvije kile težine s mogućnošću mjerenja na grame. Jeftiniji modeli na tržištu imaju ugrađena odstupanja ovisno o težini, pa prilikom odabira treba obratiti pažnju na deklariranu grešku.

Posudice za mjerenje (measuring cups) su posebno korisne jer na sebi imaju podjele u gramima, čašama i mililitrama
Posudice za mjerenje (measuring cups) su posebno korisne i štede vrijeme jer na sebi mogu imati podjele u gramima, čašama i mililitrama

5. Ribeži

Ribež treba dobro ležati u ruci, treba biti napravljen od inoxa i, što je posebno važno, treba biti oštar. Prilikom odabira dobro bi bilo provjeriti debljinu stjenki i čvrstoću. Ribamo različite namirnice – od sira do raznog povrća, a širina rupe i način potezanja po stjenki daju različite rezultate – ovisno o prigodi i namjeni.

Fini ribež je posebno dobar za ribanje korice od limuna ili naranče, te muškatnog orašćića

Mali ribež posebno je koristan za ribanje malih količina sira ili začina poput muškatnog oraščića.

Mandolina – kraljica rezanja

Na kraju treba spomenuti mandolinu, multifunkcionalni ribež za čips, pommess frites, ili različite kolutića od povrća.
Investicija u “pravu” mandolinu predstavlja priličan izdatak, ali se u svakom slučaju isplati, jer jedanput kupljena, traje doslovce cijeli život, dok plastične inačice s televizijskih reklama, kao i one koje se mogu dobiti na poklon upravo toliko i vrijede.
Mandolinu je moguće podešavati na različite debljine sječenja.

6. Mlinci

Misterija začina dolazi do punog izražaja kad su netom mljeveni, posebice to vrijedi za papar, ali i za sol. Dobar mlinac treba imati mogućnost regulacije finoće mljevenja i mora se moći cijeli rastaviti radi održavanja.

Meljemo li sjemenke korijandra, dobro ga je prvo zagrijati na tavici da bi se oslobodile arome. Mlinac za kavu (ručni) koristimo za mljevenje maka i sličnog bilja. U svakom slučaju, maksimalno treba koristiti netom mljevene začine, jer su njihove arome neusporedivo življe i intenzivnije.

7. Mužar

Čuveni termin iz križaljki, poznat i pod nazivima avan, avar ili jednostavno hrvatski “zdjelica s tučkom”. Mužar je nezaobilazan kod usitnjavanja zrnatih začina, grubo “peštanje” češnjaka, pinjola i začinskog bilja.

Mužar od granita odličan je za pripremu začinskih mješavina
Mužar od granita odličan je za pripremu začinskih mješavina

Nalazimo ga u više izvedbi – od keramike, kamena, drveta ili granita.
Trebao bi biti promjera oko dvadeset centimetara.

Najbolji su napravljeni od kamena granita, ne upijaju tekućine poput ulja i odlikuju se iznimnom čvrstoćom. Prilikom usitnjavanja sastojaka koristimo kružne pokrete, ili ih lupkamo.

8. R2D2 skalamerija

Razna električna pomagala, od male električne sjeckalice za usitnjavanje povrća, mesa i mekanijih dijelova slanine, kuhinjskih robota za usitnjavanje većih količina sastojaka, pravljenje tijesta i srodnih smjesa poput pašteta. Štapni mikser odličan je za pire i guste juhe.

Stroj za mljevenje mesa i izradu kobasica danas dolazi u električnoj inačici.

KitchenAid otvorio prvi službeni web shop u Hrvatskoj
Razni blenderi, mješači, sjeckalice – jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača KitchenAid prisutan je i kod nas – pogledajte njihov web shop.

Bolje je odabrati pojedinačne uređaje nego složene kuhinjske robote koji imaju po desetak funkcija i to zbog komplicirane montaže i mijenjana nastavaka, zauzimaju puno mjesta, a kad se pokvare ostajete bez cijelog seta alata.

Stoga je bolje imati zasebne uređaje: jednu sjeckalicu veće zapremine i snage, štapni mikser je obavezan te osnovni kuhinjski robot (kombinacija miksera i miješalice).

Cijene, naravno, variraju od popularnih televizijskih ponuda do vrlo skupih, gotovo profesionalnih alata.

9. Termometri

Termometri bi trebali biti nezaobilazan alat u kuhinji, ne radi pomodnosti kuharskog zanesenjaka, nego stoga što je termometar pouzdan špijun koji otkriva gotovost hrane, a sve prema konačnom cilju da kuhamo zdravo i bez opasnosti od bakterija. Uz spomenuto, pojedine tehnike kuhanja zahtijevaju pripremu na određenoj temperaturi.

Ponuda termometara je raznolika, od onih analognih do digitalnih sa sondom. Osnovi set trebao bi sadržavati termometar za mjerenje unutarnje temperature mesa, termometar za visoke temperature (pečenje na ulju), dok termometar za šećer koristimo za pripremu marmelada, chutneya, i slično.

10. Začini i dodaci

Začini najviše govore o načinu pripreme i znanju kuhara.

Kontaktirajte nas i pošaljite nam prijedlog, savjet ili pitanje

Uobičajeno (ovisi o isključivo osobnim preferencijama) na polici se mogu naći: svježi bosiljak, kadulja, ružmarin, majčina dušica, mažuran i lovorov list (kupite svježe lišće na tržnici).

Od suhih začina bilo bi poželjno imati štapić cimeta, štapić vanilije, klinčiće, korijander, klek, slatku i ljutu mljevenu papriku, peperoncino, više vrsta papra u zrnu, šafran (ne mljeveni) i… niz ne prestaje.

Instant pripravke koji sadrže natrij glutaminat pravi će gurman izbjegavati.

Uz začine, kuhinja bi trebala biti opremljena i tekućinama među kojima su najvažnije ekstra djevičansko maslinovo ulje (ukoliko je moguće – više vrsta), acetto balsamico (neki kvalitetniji), obično ulje (od kukuruznih klica), domaća kvasina te alkoholna pića za flambiranje i dopunjavanje okusa jela poput grand marniera, noilly prata, likera poput limoncela, plemenitih rakija i grappa, konjaka i ruma.

Po boca bijeloga i crnog vina također je potrebna za pripremanje pojedinih jela – što kvalitetnijeg, to bolje.

11. Tijesto i kruh

Koliko ljudi toliko raznih recepata, vrsta tjestenine i kruha (s kvascem, bez kvasca, s mlakom vodom, s hladnom vodom, s ovim brašnom, s onim brašnom, sa začinima, bez začina). Cijela filozofija ipak se na kraju svodi na vještinu pekara, brašno i vodu. I pomoćne alate, naravno.

Neizostavni alati za pripremu tjestenine su valjak, stroj za valjanje tijesta, rezač tijesta, kist. Standardna ponuda ručnih strojeva za izradu tjestenine zadovoljit će većinu kućnih majstora, podešavaju se u šest osnovnih debljina te imaju nekoliko osnovnih nastavaka za rađenje tagliatela, tijesta za lazanje, rezanaca za juhu, ili kao osnova za složenije punjene tjestenine.

Domaća pašta-tjestenina nije bauk. Napravite ju sami ručno ili uz pomoć stroja za izradupaštu ćete najbrže napraviti uz pomoć stroja
Ručni strojevi za izradu tjestenine su povoljnije a uz njihovu pomoć izrada domaće tjestenine je brza i jednostavna – pogledajte naš recept za izradu domaćih tagliatella

Na tržištu se nalaze i poluprofesionalni modeli koji uz spomenuto mogu raditi i druge oblike tjestenine. Održavanje stroja također je jednostavno, samo ga otresemo od brašna i ostataka tijesta i spreman je za ponovnu uporabu.

12. Kolači

Područje je toliko bogato, pa se kod pripreme, uz vještinu i pažljivost, koristi cijeli niz dodataka.

Vrijedi spomenuti silikonski podložak za pečenje na kojega se tijesto ne lijepi, masni papir za pečenje, kist za premazivanje, razne izrezivače oblika (što jednostavnije to bolje), špatule, modle i posude za pečenje.

U tom društvu primjenu je našao i brener, neizostavan kod pripreme Crème brûléea. Njime ćemo najlakše rastopiti šećer i napraviti nužnu koricu.

13. Kuhinjske krpe i ubrusi

Nije nužno posebno opisivati vrijednost kuhinjske krpe i ubrusa u kuhinji, ali vrijedi ponovno spomenuti da nam služe za brisanje radnih površina, sušenje mesa, ribe, krumpira i ostalih namirnica, brisanje neželjenih kapljica prilikom posluživanja i dekoriranja hrane na tanjuru. Dodatno, krpu koristimo i za brisanje znoja kuhara, može se staviti kao marama tako da skuplja znoj s leđa (oko lopatica) i vrata.

Kuhinjske krpe trebaju biti platnene i treba ih redovito prati (iskuhavati) i mijenjati. Kod kupovine ubrusa treba izbjegavati ubruse s velikim udjelom PVC mase jer se lijepe za namirnice, već treba kupovati role s većim udjelom celuloze koje bolje upijaju masnoće.

Štedljiviji će birati posebne “velike” role na samostojećem stalku.

14. Dodatna oprema

U dodatnu opremu spada sva sila dodataka i alata poput četkice za zube za čišćenje prljavštine na gljivama, veće četkice za struganje kore mladog krumpira, batić za stanjivanje i mijenjanje strukture mesa (obavezno koristiti foliju za zaštitu), otvarač za vino, otvarač za konzerve, vrtilica za brzo isušivanje salata, toaster i razne vrste folija od onih plastičnih do aluminijskih.

Četkica za zube je odličan alat za čišćenje gljiva
Četkica za zube je odličan alat za čišćenje gljiva

15. Prva pomoć

Osnovni set kojim ćemo zaustaviti krvarenje ili sanirati opekline, dobro ga je imati pri ruci kod kuhanja. Osim standardnih zavoja i flastera poznatih iz auto kompleta za prvu pomoć (trokut nam nije potreban), dobro je imati gumenu rukavicu kojom možemo zaštiti ranjenu ruku i nastaviti s kuhanjem. Neko od antiseptičkih sredstava također dobro dođe, a znalci se kunu u gospinu travu koja djeluje protuupalno i naglo zaustavlja krvarenje.

16. Kuharice

Osnovna literatura u kuhinji, ima ih upravo bezbroj. U svakoj kući naći ćemo barem jednu. Kuharica je zapravo podsjetnik i vodič kako pripremiti neko jelo. Posebna vrijednost kuharica dolazi na vidjelo kod pripreme kolača i slastica kod kojih su ispravan omjer sastojaka i primjena tehnika od iznimnog značaja za uspjeh.

Dodatno, kuharice su i izvor ideja, jer tko nije odolio iskušenju da izvorni recept jela barem malo promijeni. Znalci predlažu da se osnovni recept treba ponoviti desetak puta da bi se naučio predloženi okus, uz neizbježno bilježenje grešaka na rubu stranice.

Solver Spoon (Il cucchiaio d'argento) biblija je talijanske kuhinje
Knjiga Silver Spoon (Il cucchiaio d’argento) biblija je talijanske kuhinje

Osnovni borbeni komplet treba sadržavati kuharicu naziva osnove kuhanja (poput djela Dike Marjanović, Larousseove gastronomije, osnove Cordon Bleu, Pelaprata i HaroldMcGeea Science of Cooking), a zatim i preglednik/vodič kroz svijet namirnica poželjno je da uz sliku i kratki opis sadrži i nazive namirnice na nekoliko jezika. Ostale bi tematski trebale pokrivati pojedina područja.

Prilikom odabira kuharicu treba temeljito prelistati i obratiti pažnju koliko je zapravo upotrebljiva – nerijetko su loše prevedene ili je većina sastojaka nedostupna.

Posebno treba cijeniti one koje sadrže pametne savjete (“tips & tricks”) i trikove zanata. Vlastitu zbirku recepata vrlo je lako napraviti ako zabilježimo točan postupak, vrstu namirnica i količine nakon što su kućni kušači posebno pohvalili jelo (iskreno).

Što je to Mise en place – ili kako organizirati kuhinju i kuhanje?

Pojam čije je doslovno značenje sve na svojem mjestu i koji opisuje postupke i procedure prilikom kuhanja.
Mise en place (miz eñ ‘plas) je skup postupaka koje treba napraviti i učiniti da bi priprema hrane bila što učinkovitija, bez kaosa i nereda.

Kuhanje kreće od planiranja menija i proučavanja recepata. Zatim pregledavamo dostupne namirnice i stvaramo šoping listu. Potrebne namirnice treba grupirati u zasebne posude, odrediti količinu i napraviti pripremu prema fazama (oguliti povrće, odmrznuti zamrznute sastojke, pripremiti meso i sl.).

Prilikom planiranja faza treba odrediti koji se dijelovi jela mogu napraviti unaprijed, poput, primjerice pripreme temeljca odnosno juhe, a koji se trebaju napraviti neposredno pred početak objeda.

Kod kupnje i odabira namirnica treba nas voditi načelo da kupujemo što svježije i što kvalitetnije, jer okus iznimno ovisi upravo o tom načelu.

Ukoliko je neki sastojak nedostupan, treba ga zamijeniti najsličnijim (koristite vodiče sastojaka) ili se osloniti na instinkt.

Kod samog kuhanja i pripreme treba nastojati radnu površinu održavati čistom, jer gomila suđa i alata počinje smetati, gotovo se uvijek nešto razbije, a nerijetko dolazi do ozljeda, pa se užitak kuhanja pretvara u pravu moru.

I za kraj, nadamo se da ste uz ovaj pregled malo proširili vidike kako organizirati kuhinju i koji su vam alati na raspolaganju – jer bez alata nema zanata.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*