Kamenica iz Stona je jedinstvena – posebice ako ju priprema Hrvoje Zirojević

U sklopu projekta Brendiranje Malostonske kameniceThe Queen of Oysters, u utorak 29. ožujka u konobi Veranda u Štikovici održana je specijalizirana gastro radionica koju je predvodio jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević. Cilj ove radionice bio je predstaviti gastronomski potencijal i raskoš okusa Malostonske kamenice te potaknuti lokalnu zajednicu da ovoj autohtonoj namirnici da više pozornosti. Vještina kojom je Zirojević, inače poznat po iznimno kreativnim jelima od morskih plodova, Malostonskoj kamenici zadao različite uloge u svojim jelima, oduševila je sve prisutne.

Stonska Kamenica je kraljica okusa

Kamenice Veranda 090
Najbolji hrvatski chef – Hrvoje Zirojević & kamenice iz maloga mora – Stona

Sam chef Zirojević, svoju fascinaciju morem i morskim plodovima jednostavno je objasnio: “Strastveni sam ribar već preko 30 godina, a od najranijeg djetinjstva najviše me vukao taj miris mora i morskih trava kad bi bila oseka. Cijeli život u svojim jelima pokušavam dočarati te arome, a njih upravo možemo dobiti s Malostonskom kamenicom. ”

Radionica je započela prezentacijom čipsa od kamenica, vrlo intenzivnog zalogaja s iznimno koncentriranim okusom mora, mineralnosti i morskih trava. Uzvanici su potom mogli promatrati chefa Zirojevića kako dovršava prvo jelo, carpaccio od tune punjen ganacheom od jetre mola i kamenica, u kojem je uz meso kamenice sastavni dio i more iz kamenice. Potom je uslijedio ceviche od bijele ribe, gambora i kamenica, koji je dodatno začinjen hladnim čajem od kamenica i gina, dodavši mu mediteranski završetak. Naposljetku je poslužena tjestenina s morskim plodovima na koju su naribane zaleđene kamenice, koje su uz kremoznost nakon otapanja u dodiru s toplom tjesteninom, donijele jelu i svojevrstan umami. Našla se tu i sol od kamenica, jedinstven začin koji baš poput zidina, spaja stonsku sol i Malostonsku kamenicu.

Malostonska kamenica je vrhunska hrvatska delicija

Uz navedena jela, vina je znalački sljubio trostruki sommelierski prvak Hrvatske, Siniša Lasan. Tako je rukatac pratio ceviche, oranž vino je posluženo uz carpaccio, rosé uz tjesteninu a polusuhi traminac divno je ublažio intenzivnost čipsa od kamenica.

“Slijedili smo, kroz jedinstvenu Hrvojevu kreativnu prizmu, u toj priči o Malostonskoj kamenici, svo znanje, iskustvo i emociju u jednoj dubokoj i iskrenoj posvećenosti ovoj spektakularnoj namirnici. Kao kad se nekome prepustite da vas vodi zatvorenih očiju. Jer mu vjerujete. Nazvala bih, iz ženske perspektive, svaki zalogaj ekstatičnim odgađanjem iste.” – opisala je svoj dojam radionice Nikolina Farčić, predsjednica Obrtničke komore DNŽ i predsjednica Ceha ugostitelja.

Udruga Ston Oyster - Stonska Kamenica

Zabavno, edukativno i iz perspektive vrhunskog znalca, Zirojević je uživao u prenošenju svega što je u sebi akumulirao tijekom godina istraživanja i pomicanja granica. Poticaj je to svima koji su spremni vrednovati Malostonsku kamenicu kao jedinstveni dragulj. Uz veliki pljesak, Zirojević je zahvalio ugostiteljima na dolasku, istaknuo kako je ovo samo početak priče o gastronomskom potencijalu Malostonske kamenice te kako se nada da će se neki od predstavljenih elemenata različite obrade kamenica u budućnosti naći i u jelima na njihovim menijima.

Kamenice Veranda 219

Prije radionice, dubrovačkim ugostiteljima predstavili su se i školjkari na B2B susretu, gdje su uz kušanje svježih Malostonskih kamenica i pjenušca izmjenili iskustva i produbili kontakte.

Ova gastro radionica jedna je u nizu radionica unutar projekta “The Queen of Oysters”, koji pokriva razne ciljne skupine dionika u turizmu kako bi Malostonska kamenica postala nezaobilazan proizvod koji se mora probati dolaskom u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Kamenice Veranda 027

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*