Kruh iz vanjske krušne peći

Image

Prilikom posjeta imanju obitelji Mihaljević, Apin dvor u etno selu Bocanjevci dvorištem su se širili neodoljivi mirisi – fiša, peke, kruha. Nakon obilnog ručka te čilanja uz kavu otvaranje krušne peći odmah nas je privuklo poput magneta. Kruh je bio gotov a gospođa Stela Kosak ispričala nam je kako ga radi.

Kako napraviti kruh u krušnoj peći

Za pravi domaći kruh potrebno je bijelo brašno, voda, sol i kvasac. S obzirom da gospođa Kosak radi domaću tjesteninu najčešće za kruh upotrebljava kvasac od tijesta – natrga ga da odstoji u vodi, s malo brašna, tokom noći.

Ujutro se dodaje brašno, sol, voda, pa se dugo ručno mijesi i ostavi dva sata dok ne naraste. Potom se tijesto  oblikuje u veće komade  kruhova, teških tri do pet kilograma, a onda stavlja u dobro zagrijanu krušu peć.

Krušna peć naloži se nekoliko sati ranije.  Prvih 15 minuta malo se pojača žar kako bi korica dobila dobru boju.

Nakon 2 sata kruh se vadi iz peći. Kruh na sebi ima čađe i prašine od peći te pepela pa se mora dobro očistiti četkom.

Zatim se, onako vruć, „osvježi“ vodom kako bi korica bila hrskava te pokrije suhom krpom da se na miru ohladi jer tako kruh duže traje.

20200913 151215 scaled

Etno selo Bocanjevci – imanje Apin dvor

Image

O Autoru

Obožavam istraživanje nepoznatog - posebno skandinavskih kuhinja, ali budući da sam s mora ne mogu izbjeći dobru ribu, maslinovo ulje i vino - koje je za mene i začin i način života.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*