Kako napraviti savršena kuhana jaja

Image

Jaja se smatraju super namirnicom. Sadrže sve što nam treba od odličnog izvora energije, minerala i vitamina. Doduše, s vremenom su se pojavili natpisi da su jaja nezdrava te da ih treba izbjegavati radi kolesterola, da su naporna za žuč i slično – većini ovih priča treba pristupiti s odmakom jer većina ih nije točna – barem ne u potpunosti.

Ukratko, radi kolesterola ih slobodno uživajte (ne pretjerujte!) – velikani kemije kuhinje govore da se tijekom kuhanja veći dio lošeg kolesterola neutralizira.

Svježinu jaja možete utvrditi ako sirovo jaje potpite u vodu. Ona koja su pri samom dnu su jako svježa, ona koja plivaju na sredini su okej, a ako isplivaju radi se o starom jajetu – ima lošiji okus, teže je s njima napraviti snijeg od bjelanjka, te mogu biti pokvarena.

Naime, vanjska ljuska jajeta je polupropusna, pa svremenom propušte sve više zraka u unutrašnjost te iz tog razloga jaje pliva i dolazi do kvarenja. 

Kod kuhanja jaja najbolje ih je staviti u vrelu vodu.  Tada će se lakše oguliti i biti će ljepše skuhana (žumanjak će biti bolje centriran).

Ako ih kuhate na višoj temperaturi duže vrijeme, doći će do sulfatizacije, dobivaju miris i okus po sumporu i onu čudnu boju. Lijek leži u tome da zavrijete vodu, stavite jaja i kada opet provrije kuhate minutu, ugasite vatru i poklopite. Za meko kuhana jaja treba vam 5 minuta, a za tvrdo desetak.

Laboratorijsko kuhanje

Kuharski ekstremisti će sigurno isprobati ovaj način za tvrdo kuhana jaja – zavrijte vodu, stavite 4-5 jaja i kuhajte 30 sekundi, dodaje desetak kockica leda, i kada ponovno zavrije, ujednačite temperaturu na točno 87,77 stupnjeva (190F), te kuhajte 11 minuta.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*