Savršena pizza na roštilju – donosimo 5 top savjeta i recept

Savršena pizza na Kamado Madness roštilju - donosimo 5 top savjeta i temeljni recept za pizzu
Moderni keramički roštilji poput Kamado Madness roštilja postižu temperaturu krušne peći i idealni su za pečenje pizze, kruha ili štrudela

Moderni keramički roštilji poput Kamado Madness-a imaju mogućnost termičke obrade hrane na visokim temperaturama, pa kada ih dobro zagrijemo postaju prava krušna ili pizza peć.

Budući da Kamado roštilji imaju debele zidove od keramike, dobro zadržavaju toplinu te mogu doseći visoku temperaturu pečenja. Ne preporuča se temperatura veća od 380 stupnjeva celzijusa. Pizzu možemo ispeći gotovo jednako kao da smo bili u nekoj od najboljih talijanskih pizzeria.

Priprema Kamado roštilja za pečenje pizze

Kao što smo spomenuli, keramička obloga roštilja omogućava postizanje visokih temperatura, ali dodatni važan faktor je i sam oblik roštilja – u obliku jajeta koji omogućava ne samo pečenje na donjem dijelu tijesta, nego vrući zrak kruži tako da se pizza ili neko drugo jelo jednolično peče i s gornje strane – tako zapravo dobivamo odličnu pizzu ravnomjerno pečenu s obje strane.

Ne pretjerujte s količinom nadjeva na pizzi jer će biti gnjecava
Ne pretjerujte s količinom nadjeva na pizzi jer će biti gnjecava

Za pečenje pizze potreban nam je pizza kamen te deflektor (standardno se isporučuju u konfiguracijama Kamado Madness roštilja).

Deflektor omogućava postizanje visokih temperatura za pečenje i standardno se isporučuje u konfiguracijama Kamado Madness roštilja
Deflektor omogućava postizanje visokih temperatura za pečenje i standardno se isporučuje u konfiguracijama Kamado Madness roštilja

Deflektor je dodatak koji omogućava indirektno pečenje i kuhanje – on upija toplinu od ugljena i prenosi ju ravnomjerno na gornji dio roštilja s time da sprječava direktan kontakt s „vatrom“ – što je posebno važno za pečenje tijesta, krumpira, povrća – da nabrojimo samo neke primjene.

Kod pripreme za pečenje pizze, nakon što se prošla prva faza zagrijavanja roštilja, postavljamo deflektor, na najvišu razinu stavljamo rešetku, a na nju kamen za pečenje pizze.

Kako bi pizza bila što bolje pečena pizza kamen možemo povisiti tako da na rešetku stavimo dvije pune cigle, a na njega kamen za pizzu – tako ćemo osigurati još bolji protok vrućeg zraka.

Pune cigle su dodatni toplinski element jer se ponašaju kao da smo stavili dodatni deflektor – nešto poput turbo punjača u automobilima.

Na taj način smo povećali termalni kapacitet vrućeg roštilja i možemo puno brže izbaciti više komada pizze u manje vremena a da sve budu ravnomjerno pečene i da minimalno čekamo da se keramičko jaje ponovo ugrije na traženu temperaturu prilikom vađenja i umetanja nove poslastice u njega.

Koliko se pizza može ispeći odjednom?

Pizza će na dobro zagrijanom roštilju biti gotova za tri minute. U seriji možete ispeći više pizza – pazite da poklopac ne bude dugo otvoren – odnosno nakon zatvaranja praznog roštilja, pričekajte minutu-dvije da se temperatura stabilizira prije stavljanja novog tijesta.

Slijedite ovih 5 savjeta za dobru pizzu

1. Roštilj mora biti čist.

Kamado očistite od ostataka prethodnog roštiljanja, maknite izgoreni ugljen, očistite sve površine koje koristimo kod pečenja – rešetku, deflektor i pizza kamen. Ostaci od prošlog pečenja smanjuju protok zraka ali i dodaju neugodnu „karboniziranu“ gorku aromu.

pizza pecena kamado rostilj 1

2. Koristite novi ugljen.

Visoku temperaturu ćete najlakše postići ako u roštilj stavite novi ugljen – dakle nemojte koristiti ostatke ugljena od prethodnih pečenja jer je sigurno izgubio dio toplinskog kapaciteta.

Kod roštiljanja, a posebice kod postizanja viših temperatura za pizzu ,poželjno je koristiti bolji ugljen - time štedite, vrijeme i novac - pročitajte tekst Kako prepoznati vrhunski ugljen za roštilje, ali i prepoznati loše?

Kako prepoznati vrhunski ugljen?

Kod roštiljanja, a posebice kod postizanja viših temperatura za pizzu ,poželjno je koristiti bolji ugljen – time štedite, vrijeme i novac – pročitajte tekst Kako prepoznati vrhunski ugljen za roštilje, ali i prepoznati loše?

3. Dobro zagrijte Kamado.

Roštilj treba biti poklopljen i neka se grije barem 35 minuta da se stabilizira unutrašnja temperatura. Optimalna temperatura za pečenje treba biti oko 360 stupnjeva. Predlažemo da stavite prvo dio ugljena i kada se on razgori, dodajte još ugljena, te potom stavite deflektor, rešetku i pizza kamen, poklopite i pratite temperaturu kada postigne željenu temperaturu – mjerite vrijeme – nemojte biti znatiželjni i otvarati Kamado roštilj.

4. Tijesto za pizzu.

Ukoliko koristite gotovo kupovno tijesto, npr iz pekare, raspitajte se o načinu pečenja. Nerijetko se dešava da predpripremljena tijesta sadrže u sebi aditive i šećere te su balansirana za pečenje u klasičnoj pećnici, pa na višim temperaturama mogu izgorjeti.

Savjet pizza majstora

Ukoliko radite vlastito tijesto, dozvolite mu vrijeme da fermentira i pazite da prije pečenja ne bude hladno.

5. Sastojci pizze

Koliko pizza peći toliko i recepata, nema nekog pravila što staviti na pizzu, ali važno je da svi sastojci budu na tanko narezani i podjednake veličine jer će se jednoliko ispeći. Nemojte pretjerivati s količinom nadjeva i preljevom jer će se tijesto napiti tekućine i biti će žilavo zbog dodatne količine vode koje ispuštaju sami sastojci te će dodatno „natopiti“ tijesto. Slažite pizzu tako da topljiviji sastojci budu na vrhu – sir, špek ili panceta,…

Recept za bazno tijesto za pizzu

Recept pripremio FoodikaKuhinja: Talijanska kuhinjaSloženost: Jednostavna priprema
Broj osoba

1

porcija
Vrijeme pripreme

20

minuta
Vrijeme kuhanja

5

minuta
Kalorija

300

kcal
Dizanje tijesta

1

sat
Priprema vatre i grijanje Kamada

55

minuta
Ukupno vrijeme

1

sat 

25

minuta

Za dobru pizzu vrlo je važno dobro tijesto – krenite s našim provjerenim “temeljnim” receptom

Sastojci

 • 7g suhog kvasca

 • 1 šalica tople vode (do 30 stupnjeva)

 • 2 šalice brašna (najbolje kombinacija 1:1 oštro/glatko brašno)

 • 2 čajne žličice meda (ne prearomatiziranog)

 • 1 čajna žličica soli

Postupak

 • Med rastopite u vodi.
 • Pomiješajte sol i brašno, dodajte suhi kvasac i postepeno umješavajte vodu.
 • Mijesite tijesto desetak minuta – doljnji dio tijesta primite s dlanom, a drugom rukom ga razvucite, preklopite i zarotirajte za 180 supnjeva – te ponavljajte postupak.
 • Tijesto razdijelite na dva-tri dijela, formirajte kuglu (bulu) i stavite da se diže cca sat vremena odnosno dok se ne udvostruči.
 • Ponovno ga premjesite, razvaljajte na tanko (3-4mm) i formirajte ga u oblik kruga.
 • Potom stavite nadjev i pecite od 2 do 4 minute na zagrijanom Kamado roštilju na 360 stupnjeva celzijusa.
 • Priprema Kamado Madness roštilja
 • Postavite konfiguraciju Kamada – ugljen, deflektor, rešetka, pizza kamen
 • Zagrijte Kamado na 360 stupnjeva – grijanje minimalno 35 minuta na toj temperaturi

Video Recept

Savjeti i napomene

 • Sviježe tijesto možete čuvati u hladnjaku (zamotajte ga u foliju), ali je bitno da ga izvadite sat-dva prije pečenja. U ovom slučaju premjesite bule prvo i ostavite da se dižu na toplom mjestu (bez propuha).
 • Ukoliko želite tanje tijesto – smanjite količinu kvasca za pola.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*