ZELENE STAZE DUNAVA I DRAVE – vina, gastro-ikone, kultura kroz 19 lokacija

Od Aljmaša, preko Erduta do Dalja uz rijeku Dunav tzv. slavonski poluotok poznat je po kvalitetnim vinima, izvrsnoj gastronomiji, prekrasnoj prirodi, ljubaznim domaćinima i bogatoj povijesti. Sve što čini veliki turistički potencijal.

Perivoj kojim se stie do monog Dunava

Kako se ništa ne događa samo od sebe vrijedni žitelji slavonskog poluotoka u suradnji s gradom Belišće pokrenuli su projekt Zelene staze Dunava i Drave https://zelene-staze-dunava-drave.hr/

Projektom se stvaraju pretpostavke za razvoj specifičnih vidova turizma u općini Erdut i gradu Belišću: aktivnog turizma kroz izgradnju pješačkih staza i drugih rekreativnih sadržaja; upoznavanje bogate kulturne baštine te sve to dobro „začinjeno“ eno-gastro ponudom.

19 lokacija u sklopu projekta

U sklopu četvorodnevnog studijskog putovanja posjetili smo 19 lokacija obuhvaćeno projektom. Prošetali ekološko-edukativnim stazama Porić u Erdutu i Bistrinci u Belišću, bogato se okrijepili na OPG-ovima i u vinarijama te prisustvovali državnom natjecanju u kuhanju čobanca.

Slavonska kuhinja najviše je obilježena mađarskim utjecajem. Poznata je po čobancu (gulaš od mesa)  i fišu (gulašu od ribe), kulenu, čvarcima, slanini te ukiseljenom povrću. Delicije od tijesta, rezanci, kolači …..ako ste na dijeti prekršit ćete sva pravila jer Slavonci znaju kako nahraniti goste. Neke recepte ćemo i podijeliti s vama.

Zelene staze Dunava i Drave- gastronomska i enološka meka graševine, čobanca i fiš paprikaša
Čobanac i fiš paprikaš kuhaju se u kotliću na otvorenoj vatri

Bogati vinogradarski kraj

Što piti uz sve ove specijalitete? Erdutsko vinogorje poznata je, prvenstveno, po izvrsnim graševinama. Porijeklo graševine je još uvijek nepoznato ali ova internacionalna sorta u našem podunavskom kraju pronašla je novu domovinu. Nigdje se ne uzgaja u tolikom količinama a ime sorte je proizašlo iz izgleda bobice u jednoj fazi zrenja kada je vrlo slična zelenom grašku.

Naziv sorte graševina je došla od izgleda same bobice grožđa koje podsjeća na zrno graška

Uz Erdutske vinograde, koji su najveći u Hrvatskoj, svoje mjesto pronašli su i mali vinari  Antunović-Turk, Brzica, Pavić (vina Magistra) ………. Osim odličnih graševina otkrivali smo i bogate vinske arome u  chardonnayu, pinot sivom, tramincu, merlotima…

Ulaz u Erdutske podrume gdje se nalazi najvea bava u Europi

Nećemo pisati o bogatoj kulturnj baštini općine Erdut i grada Belišće jer mi smo ipak portal koji promovira gastronomiju i uživanje u hrani, ali svakako u Dalju posjetite  rodnu kuću Milutina Milankovića http://www.milutin-milankovic.com/ .

Milanković je najpoznatiji je po razvoju jedne od najznačajnijih teorija koje se odnose na kretanje Zemlje i dugoročne klimatske promjene.  Sve o njemu možete pronaći i na web stranicama NASA-e– uprava SAD-a za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj.

Ovaj kraj krije previše ljepote i vrijedi pronaći vrijeme kako bi ga istražili.

Kulturni i znanstveni centar Milutin Milankovi
Image

O Autoru

Obožavam istraživanje nepoznatog - posebno skandinavskih kuhinja, ali budući da sam s mora ne mogu izbjeći dobru ribu, maslinovo ulje i vino - koje je za mene i začin i način života.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*