Skradinski rižot – broj 1. prema Anthony Bourdainu. Otkrijte tajnu dvodnevne pripreme

Čuveni skradinski rižot delicija je bez konkurencije

Postoje riža i rižoti – žuti, crni, bijeli, al dente i al ondo, slasni i oni raskuhani, s vrhnjem, čudni i neobični. I postoji skradinski rižot. Kompliciran i jednostavan, ukusan, zavodljiv, paprenkast, zasitan – zapravo nema kategorije u koju bi se mogao staviti jer je on i jelo i gastronomska avantura koja traje gotovo dva dana.

Što je skradinski rižot?

Bazično, radi se o „običnom“ telećem rižotu, kojeg ćete uvijek pronaći na svim menijima svadbenih svetkovina u Dalmaciji ili popularnim marendašnicama. Ali u izvedenici Skradinjana, taj teleći rižot je potpuno drugačiji – i naziva se skradinski rižot (nikada ga neće nazvati rižoto), a za samu pripremu mesne baze treba se dobro pomučiti i polako ga kuhati, ovisno o količini, gotovo dvanaest sati.

S obzirom na dugotrajnu pripremu, ne može se raditi ad hoc kao neki brzinski rižoto, priprema se samo u svečanim prilikama i prigodama, kada su fešte, vjenčanja ili neki drugi važniji događaji.

Probavši skradinski rižot Anthony Bourdain je uzviknuo - ovo je nešto najbolje što sam ikada jeo
Probavši skradinski rižot Anthony Bourdain je uzviknuo – Holly Shit! – ovo je nešto najbolje što sam ikada jeo

Nije zapravo poznato kako je nastao i u kojoj prilici, ali tradicija pripreme seže u sredinu 19. stoljeća, dok se zna da su najčuveniji čuvari recepta potekli iz skradinskih obitelji Pižić i Računica, koji su naslijedili tradiciju pripreme obitelji Ante i Vlade Verovića.  Oni ga i dan danas pripremaju na isti izvorni način – od teleće ruže, domaće kapule (luka) i moćnog temeljca,  a okus završavaju ribanim ovčjim sirom i neizostavnim začinom skradinskih jela – muškatnim oraščićem.

Tradicija i pravila pripreme

Skradin je, zbog svoje lokacije, bio na sjecištu trgovačkih putova, pa su tada egzotični i skupi muškatni oraščić i riža stigli nekim od trgovačkih brodova preko Venecije ili Napuljskog kraljevstva odnosno turskih karavana. Vjerojatno je prva riža bila originario odnosno originario chinese (podrijetlom iz Kine), koju su u novije doba zamijenile sorte arborio ili još bolji vialone nano.

Kod pripreme važno je neprestano miješanje - najčešće s veslom
Kod pripreme važno je neprestano miješanje, kako samog mesa (da ne izgori), tako i riže da se ravnomjerno skuha – najčešće s veslom

Danas palicu pripreme zastupaju Ante Pižić i Tome Računica, obojica izvorni Skradinjanci i odlični ugostitelji. Godinama su pomagali u pripremi rižota „starijima“ te stažirali dok im nije „dozvoljeno“ da samostalno krenu s pripremom jer zeznuti kod kuhanja ovog rižota se smatra jednim od smrtnih grijeha.

Ante potječe iz poznate skradinske mesarske obitelji, a palicu pripreme je preuzeo od oca Paška, nakon što je završio naobrazbu koja je trajala skoro dvadeset godina. Tek tada mu je Paško dozvolio da postane glavni. Dok je Tome Računica, izdanak spomenute obitelji Verović, koja ga je de facto gastronomski odgojila i naučila tajnama pripreme. Danas Tome Računica u svom restoranu Cantinetta priprema skradinske delicije, ali i skradinski rižot za koji se morate naručiti dan ranije i to za veće društvo.

Skradinski rižot pripremaju najpoznatiji kuhari Ante Pizić i Tome Računica
Ante Pižić i Tome Računica čuvaju tradiciju pripreme skradinskog rižota

Naša gastronomska avantura u pripremi skradinskog rižota, doista je trajala dva dana, dok su dogovori trajali više mjeseci, jer smo čekali pogodnu priliku za pripremu.

Ante je rekao da ga nema smisla raditi za manje od 100 osoba, a Tome Računica je dodao „da ga neće raditi dok ne skupimo kapljevinu. Kapljevinu? Da, to je ona masnoća i sok koji se skuplja dok se prase peče na ražnju“.

Konačno smo se okupili povodom starta ovogodišnje „sezone“ i krenuli. Prva je na redu kapljevina, te smo otišli kod Andrije Pulića, legendarnog skradinskog meštra za pečenje janjaca i prasetine (također znalca za rižot), i stavili prase na ražanj. Uz čašicu dvije razgovora u konobi smo strpljivo čekali da se odojak ispeče i preuzeli decilitar-dva „čuvene tekućine“ te se zaputili do Skippers Bara Arka u skradinskoj marini gdje su nas čekali Tome i Ante.

Recept za skradinski rižot

Četiri teleće ruže i desetak kila slatke kapule iz Bukovice će činiti osnovu šuga, a od dvije starije kokoši, goveđe mekači, rebara i kosti skuhati će se temeljac. Osim velikih teča (lonaca) najvažniji je alat veslo kojim se sve treba miješati – gotovo neprestano.

Uz Antu, pridružila nam se i njegova kćer Marijeta (srednjoškolka). Iako legende govore kako u pripremi isključivo trebaju sudjelovati muškarci, Ante naglašava da njegovoj u pripremi sudjeluje cijela obitelj, i mladi i stari, čak je i njegov otac Paško navratio da provjeri napredak.

Prva je na redu kapula koja se očisti i kida na krupnije komade te se posloži u ogroman lonac, doda se kapljevina i malo domaće masti te stavi na vatru.

Kako se grijao lonac, kapula se počela lagano šufigavati (pirjati). Sve se treba neprestano miješati dok se ne raspadne i stvori se „krema“ – što je trajalo oko dva sata.

U međuvremenu, teleća ruža se mora očistiti od apsolutno svih žilica, tvrdih nakupina i masnoće dok ne ostane čisto meso, koje se potom izreže na krupnije kocke. Obrada mesa je trajala dodatna dva sata, a cijelim je radnim procesom upravljao Ante te je zadovoljno konstatirao da su „radnici“ bili pažljivi te da nema puno „mesnih gubitaka“.

Kada je ovaj dio pripreme bio gotov, dodana je poveća količina soli i papra i počelo je šufiganje mesa. Na lagano i uz kontinuirano miješanje. Kako bi se koji „mješač“ izmorio, drugi bi ga zamijenio. U tom višesatnom druženju, rezao se pršut, točio Debit, a vrijeme je prolazilo.

Skradinski rižot se kuha dva dana
Zbog komplicirane i dugotrajne pripreme skradinski rižot se kuha samo u posebnim prilikama za velik broj osoba

Nakon nekoliko sati, meso se počelo raspadati u sitne trakice i  dobilo je neobičnu smeđu boju. Kasnije će se promijeniti u „onu lipu“ objasnio je Tome.

Dobro zaglibivši u noć, negdje oko 2 sata ujutro (otprilike nakon 6 -7 sati kuhanja), zaključeno je da je baza gotovo spremna i da se ujutro nastavlja, dok će se temeljac ostaviti da lagano krčka kroz noć.

Skradinski rižot ima specifičan okus zahvaljujući začinima i izvornim namirnicama

Sam okus skradinskog rižota mora imati egzotične note koju daje muškatni oraščić, te paprenkast, a okusom se mora „čuti“ jako meso i slatkoća kapule. Temeljac mora biti iznimno jak jer on začinjava rižu. Sve mora biti pogođeno prije jer kod pripreme velike količine, za otprilike 150 porcija, teško je  naknadno dodavati okuse.

Samom finiširanju rižota prethodi zagrijavanje baze i temeljca kojim će se podlijevati riža. Lagano podlijevanje uz konstantno miješanje je obavezno. Zapravo, kod samog kuhanja riže, vatra mora biti na minimumu (ili se gasi), jer će se sve skuhati kroz „internu toplinu“. Cijeli postupak završavanja traje oko 60 minuta, a pred kraj se umiješa ribani ovčji sir. Riža mora biti al dente, a rižot kremast i gust.

Skradinski rižot na pjatu

“Možeš sve dobro pripremiti, i onda kada se stavi desetak kila riže, sve može u sekundi otići kvragu” opisuje Ante dodajući “nisi siguran kako je ispao dok prvi tanjur ne bude napunjen”.

Kuha se dva dana, a pojede za petnaest minuta

I tu, naravno, priči nije kraj, jer podjela samog rižota, mora biti ekspresna. A sam proces isporuke tanjura na stolove je impresivan. Napravi se lanac konobara, koji jedan za drugim prenose tanjure od teče do stolova. Stotinu i pedeset porcija je podijeljeno za svega nekoliko minuta. A gotovo isto toliko je bilo potrebno da rižoto nestane s tanjura.

Rižot uvijek plane, ali ako ga slučajno ostane, onda se može pretvoriti u neka druga jela poput arancina – od ostataka se formiraju kuglice koje se onda uvaljaju u panirung te preprže.

Skradinski rižot nakon dva dana kuhanja
Kao u foto finišu – mora se paziti da riža ne bude prekuhana jer će se dvodnevni trud “uništiti”

Na taj ih način priprema Vesna Bibić kao samostalno jelo izvedeno kao zlatne kuglice, ali i sam rižot priprema drugačije. Meso za bazu kuha u vakumu (sous vide), te izbjegava  veći dio konstantnog miješanja – sve se kuha na polako, na nižoj kontroliranoj temperaturi, isti broj sati, te se dobiva gusta mesna baza jednaka originalu.

A rižotu je dodala novu dimenziju te je osmislila sjajan „skradinski kiš“ – prhko tijesto je napunjeno mesnom bazom, posipano sa sirom i malo maslinovog ulja te gratinirano pred kraj.  A u igrama i izvedenicama na temu rižota, ideja ima pregršt od tapasa, pa do „skradinskih omleta“.

Kad sudjelujete u pripremi pravog skradinskog rižota i prođete sve faze pripreme, shvatite da ga je nemoguće imati u svakodnevnoj ponudi. Beskonačno čišćenja žilica na mesu, višesatno miješanje veslom, te adrenalin i neizvjesnost zadnje faze pripreme (da li će riža biti al dente), jasno svjedoče da iskonski pripremači polude kada u menijima nekih restorana ugledaju da se nudi skradinski rižoto (ujedno neispravno napisan) ili kada pročitaju recepte u prospektima trgovačkim lanaca gdje se spominju špek, panceta, vrhnje ili margarin.

Rižoto ili rižot

Skradinjanci koji pripremaju rižot na izvorni tradicionalni način – nikada neće za skradinski rižot reći rižoto – a kosa im se diže na glavi kada vide “kvazi”.

Ta desetak i više sati duga priprema rižota, doista je specifična i zasigurno jedinstvena na svijetu. Svi koji su ga probali, od „običnih ljudi“ pa to velikih svjetskih gastronomskih zvijezda, jednako zaključuju da je gastronomski raritet. Nama je ili pokušati dvodnevno kuhanje ili pratiti kada su  „fijere“ u Skradinu. Možda bi bilo najbolje, nazvati nekog od spomenutog dvojca, Pižić – Računica, i naručiti se na rižot s društvom.

Gotov je skradinski rižot - gužva kod podjele
Gotov je skradinski rižot – gužva kod podjele

Umjesto kraja, koliko je taj rižot dobar najbolje je sažeo legendarni Anthony Bourdain, koji je za gostovanja u Skradinu, komentirao okus rižota na sebi svojstven način „Holy S*** That’s Good!“ i dodao „ovo je najbolje što sam jeo do sada u životu“.

Prvotno objavljeno u magazinu Dobra hrana

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*